poniedziałek, 20 listopada 2017

Zapieczony budyn z jablkami czyli Flan Alsacien wedlug Christopha Felder'a


Taki smaczny, goracy i juz calkiem zimowy deser bo musze przyznac, ze bardzo zimno ostatnio mamy. 

Znakomity alzacki/francuski cukiernik i jego opasle rozowe tomisko przepisow... Pâtisserie

6 porcji
20 minut przygotowanie
5 minut zapiekanie

3 jablka
100 g kandyzowanej skorki pomaranczowej
0,5 l litra mleka najlepiej pelnotlustego
2 jajka
40 g maki kukurydzianej albo ziemniaczanej
1 lyzeczka maki pszennej
u mistrza jest jeszcze 120 g cukru! To stanowczo za duzo!!! zmniejszyc te ilosc do 80 g... ja zrobilam wedlug oryginalu i wyszlo mocno za slodkie ( w skorce pomaranczowej jest juz cukier sic!)

2 lyzki likieru pomaranczowego
pol laski wanilii
30 g masla

Jablka obieramy, kroimy na osemki. Podsmazamy je na masle wraz ze skorka pomaranczowa pokrojona na kawaleczki - 5 -10 minut ( zalezy od gatunku jablek)
Nastepnie, gdy jablka sa lekko podsmazone polewamy je likierem i podpalamy likier zapalka - flambez! Czekamy chwile az ogien sam zgasnie. 

Zagotowujemy mleko z wanilia i z cukrem. W misce ubijamy jajka, maki. Wlewamy na nie wrzace mleko. Po cym wszystko przelewamy do granka po mleku i chwile gotujemy - 1-2 minuty ciagle mieszajac. Powstanie gesty budyn. 

Na dno naczyn do zapiekania wykladamy jablka ze skorka pomaranczowa, pokrywamy je budyniem. Zapiekamy 5 minut w piekarniku pozycja grila - tylko u gory. Podajemy cieple! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz