niedziela, 1 października 2017

Zapiekanka z makaronu, szpinaku i serów.





Dzisiaj dwa przepisy i WINO TYGODNIA… gdyż postanowiłam sobie co tydzień przedstawić wam jakieś ciekawe winne odkrycie i zaproponować z czym je podać. Po kilku stażach enologicznych i jako fanka wina będę się dzielić z wami garścią spostrzeżeń i dobrych porad.


 


Zaczynam od makaronowej zapiekanki, którą podałam na sobotnią kolację z butelką wina, która pojawi się dwa wpisy wyżej czyli z Charmes de Kirwan, Margaux 2014.


 


6 porcji


30 minut przygotowania


30 minut zapiekania


 


500 g pełnoziarnistego makaronu typu penne albo jak u mnie torsade


2 cebule


Garść orzeszków piniowych


400 g młodego szpinaku


250 g ricotty


150 g Gorgonzoli


2 jajka


Sól, pieprz


oliwa


 


Makaron gotujemy al dente. Cebule siekamy i podsmażamy na oliwie ze szpiankiem i z orzeszkami pini. Sery łaczymy z rozbełtanymi jajkami. Doprawiamy całość.


 


W naczyniu do zapiekania mieszamy wszystkie składniki i do pieca… bez zbędnej filozofii !


 


Delektujemy się gorącym…


 


Przepis z « Elle à table » IX/X 2017.

1 komentarz: