niedziela, 1 października 2017

Wino tygodnia : 1. Charmes de Kirwan, Margaux 2014 i Karpatka.





 

Raz w tygodniu, zupełnie jak nietypowi Francuzi otwieramy sobie z mężem butelkę wina. Zazwyczaj nie jest to standardowa butelka o pojemności 750 ml, bo tyle nie pijemy a połówka czyli 375 ml.

Nie mamy też w domu odpowiedniej piwnicy do win, więc musimy kupować je na bieżąco, średnio raz na 3 miesiące bo tyle butelki mogą leżakować w kuchni czy w garażu ( nie zimą !).

 

W tym tygodniu nasz wybór padł na Charmes de Kirwan.  To wino to młodszy brat Zamku Kirwan czyli Château Kirwan, który to jest winem klasyfikowanym i doskonałym czyli 3ème Grand Cru Classé w Margaux. Margaux to bardzo znznay we Francji zamek winny, produkujący wina na najsłyniejsze stoły, których koszt może z łatwością przekroczyć 1000 euros za 1 butelkę.

 

Nasze małe Charmes wywodzi się więc z tego samego terytorium i jest produkowane przez tę samą rodzinę. Tyle tylko, że produkuje się go z owoców młodszych krzewów winnych.

 

Co to oznacza ?

 

Oznacza to, że wino takie ma bardziej elastyczną strukturę, łatwiej więc łączy się z różnego typu daniami nie przytłaczając ich swoim bukietem.

 

Z czym to łączyć ?

Charmes jest więc bardzo eleganckim winem do takich dań jak: pieczone mięsa ale lekkie czyli nie czerwona wołowina ani też nie za lekkie czyli drób… skorzystamy tutaj z połączenia z wieprzowina – u mnie był to filet wieprzowy duszony z borowikami czy z cielęciną w sosie.

 

Znakomicie też smakowało nam to wino z zapiekanką z makaronu – przepis poniżej!

I tak jak wszystkie wina czerwone wytrawne i to łączy się z serami ale niezbyt mocnymi czyli nie Brie ale już Comté 6 miesięczy jak najbardziej tak !

 

Jak podawać ?

 

Temperatura pokojowa 18-19°C. Nie ma potrzeby karafkowania.

 

Koszt ?

7-8 euros za pół butelki, 14 euros za butelkę, taniej (11,5 euros) w zakupie po 6 butelek w kartonach.

 

 

Na zdjęciach poniżej moja jesienna karpatka – nasz tygodniowy deser… coś mnie podkusiło na karpatkę… dodałam maliny by przełamać słodycz kremu ! Pyszna !

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz