sobota, 4 lutego 2012

Ciasto Baskow

Tradycyjne ciasto Baskow to dzisiaj przysmak znany w calej Francji. Posrodku kruchej, prawie piaskowej, maslanej konstrukcji delikatny krem, badz wisniowa konfitura. Ale by tradycji stalo sie zadosc zrobilam je tak: krem w srodku a konfitura obok, dla pelni kulinarnego szczescia!
Ciasto:

200 g masla

200 g cukru

300 g maki

3 zoltka

1 jajko

sok z pol cytryny

szczypta soli

Wyrabiamy maslo z cukrem drewniana lyzka w duzej misce. Dodajemy przesiana make, sok z cytryny i na koniec 1 jajko i 2 zoltka. Formujemy kule z ciasta i chlodzimy ja 1 h.



Krem ciastkarski czyli crème pâtissière:

25 cl mleka

50 g cukru

30 g maki

1 jajko

2 zoltka

Lyzka rumu

Podgrzewamy mleko w garnku. W misce trzepaczka ubijamy jajko, zoltka, cukier. Dodajemy make i na to wlewamy gorace mleko. Przelewamy calosc do garnka i chwile gotujemy caly czas mieszajac, az nam krem zgestnieje. Studzimy. Gdy ostygnie dodajemy rum.

Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Tortownice 24 cm wykladamy papierem do pieczenia. Z 2/3 ciasta wykladamy spod i boki tortownicy. Wlewamy do srodka krem. Rozwlakowujemy pozostale ciasto i pokrywamy nim krem, dolepiajac boki. Calosc smarujemy zoltkiem i pieczemy 35-40 minut.

Ciasto podajemy zimne, wtedy jest najlepsze z miseczka konfitury wisniowej czyli cerises noires z kraju Baskow...


Przepis z CVF 2 //2012

8 komentarzy:

  1. od jakiegoś czasu przymierzam się do ciasta Basków, ale przepis który mam (z bardzo starej książki) zwiera niewyobrażalne ilości masła i jaj, do tego krem...może skorzystam z Twojej wersji, uprościłaby wiele rzeczy:) Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wiśnie jako dodatek do ciasta. Krem wygląda bardzo smakowicie. Moje smaki. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Misi być bardzo dobre! idealne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy jeszcze nie widziałam takiego ciasta, ale koniecznie muszę je wypróbować, bo wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Elzbieto polecam!
    Mar sprobuj, bo warto, ale powiem, ze bardzo ciekawa jestem twojego przepisu i tych ilosci wlasnie... Podzielisz sie?

    Eat with gusto tak wisnie dobrze sie komponuja z kruchym, maslanym ciastem.

    Ale babka polecam rowniez, polaczenie to bardzo fajne.

    Lovelykate - wyprobuj koniecznie. Mysle, ze ci sie spodoba.

    Dziekuje wszystkim za komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być przepyszne! Krem, wiśnie, kruche ciasto :) Po kawałku zawędrowałabym już do słodkiego nieba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu zapraszam do slodkiego nieba!

    OdpowiedzUsuń